راديو فردا همزمان با اعلام تقاضای دولت آمریکا برای افزایش بودجه به منظور گسترش پیام آزادی و دمکراسی در ایران، روزنامه «سان» چاپ نیویورک به نقل از یک فعال حقوق بشر در آمریکا مینویسد حکومت جمهوری اسلامی فعالان مطبوعاتی و سیاسی را زیر فشار گذاشته است که در مصاحبه با جراید خارجی، تلاش آمریکا را بیثمر جلوه دهند. روز گذشته روزنامه واشنگتن پست از عمادالدین باقی فعالان جناح اصلاح طلب جمهوری اسلامی نقل قول کرده بود تخصیص بودجه از سوی آمریکا برای حمایت از آزادیخواهان ایران برای آنها «عذاب آور» است و از سردبیر نشریه حزب اصلاح طلب اعتماد ملی نقل قول کرده بود که این حمایت باید در زمان ریاست جمهوری محمد خاتمی انجام میشد.
بهنام ناطقي (نيويورك)
بهنام ناطقی (رادیو فردا، نیویورک): روزنامه محافظهکار نیویورک سان، مینویسد حجتالاسلام علی افصحی، به خاطر شرکت در سمیناری در باره مقاومت غیرخشونتآمیز در دوبی که بهار گذشته تشکیل شده بود، یک ماه پیش در تهران بازداشت شد.
حجتالاسلام افصحی، کارمند بخش پژوهش کانون دفاع از زندانیان است، که مدیریت آن را آقای عمادالدین باقِی، روزنامهنگار جناح اصلاحطلب جمهوری اسلامی بر عهده دارد. آقای باقی، که همسر و دختر خود را نیز به سمینارهای حقوق بشر در دوبی فرستاده بود، روز گذشته در واشنگتن پست اختصاص بودجه برای حمایت از آزادیخواهان در ایران را محکوم کرد.
اما آقای رامین احمدی، یکی از سازماندهندگان سمینار دوبی در مصاحبه با روزنامه سان گفت دولت ایران فعالان سیاسی و حقوق بشری را از طریق شکنجه و بازداشت زیر فشار گذاشته است که با مطبوعات خارجی مصاحبه کنند، و در واقع اعترافات تلویزیونی که حالا دیگر اعتبار ندارد، به مطبوعات خارجی منتقل شده است.
یکی از سمینارهای دوبی را موسسه مرکز اسناد حقوق بشر ایران در دانشگاه Yale ترتیب داده بود Iran Human Rights Documentation Center at Yale University برای آموزش طرز تهیه مدرک از موارد نقض حقوق بشر. سمینار دیگر را مرکز بینالمللی منازعه غیرخشونتآمیز International Center for Nonviolent Conflict ترتیب داده بود که کارش این است که به دمکراسیطلبان در کشورهای مختلف راههای مبارزه غیرخشونتآمیز و غیرمسلحانه با حکومتهای دیکتاتوری را میآموزد و درسهای آن از جمله فیلمهای مستندی که در برنامههای خود نشان میدهد، بر مبنای انقلاب مخملی در صربستان است که از تجربه آن برای سرنگون کردن بدون خشونت حکومتهای دیکتاتوری در گرجستان و اوکراین استفاده شد.
آقای پیتر اکرمن Peter Ackerman رئیس مرکز منازعات غیرخشونتآمیز گفت اطلاعاتی که در سمینار این مرکز به شرکتکنندگان داده شد، جنبه اختصاصی نداشت و همه جا در دسترس عموم قرار دارد و رژیم ایران دارد آدمی را به خاطر گرفتن اطلاعاتی که همه میتوانند بگیرند، مجازات میکند. وی گفت موسسه او جز اینکه منابع آموزشی در اختیار گروههای مخالف حکومتهای دیکتاتوری جهان قرار دهد، کار دیگری برای آنها انجام نمیدهد. وی گفت: «ما هیچ توصیه خاصی در باره کشوری خاص یا منازعهای خاص به آنها نمیدهیم.»
یکی از فعالان آن مبارزه آقای ایوان ماروویچ Ivan Marovic از جمله سخنرانان در سمینار دوبی بود، که گفت ما در باره مبارزه بدون تلفات انسانی و بدون خسارت زدن به تاسیسات آموزش میدهیم.
سان مینویسد: سایت اینترنتی گویا روز گذشته نامهای سرگشاده از همسر آقای افصحی منتشر کرد که گفت از زمان بازداشت ماه گذشته تا روز یکشنبه تنها یک بار به همسرش اجازه داده شده بود که از زندان با او تماس بگیرد. این تماس تلفنی بعد از آن بود که افصحی با یک روزنامهنگار آمریکائی در تهران تماس گرفت.
روزنامه سان مینویسد از سال 2000 به این طرف ناراضیان ایرانی با شرکت در سمینارهائی در خارج از کشور در باره حقوق بشر، اصلاحات یا تاکتیکهای مخالفت، با خطر دستگیری روبرو میشوند، و نمونه بارز آن اکبر گنجی است که در پی شرکت در کنفرانسی در برلین به زندان افتاد.
سان مینویسد موضوع آقای افصحی باید برای سیاستگذاران آمریکا و مخالفان جمهوری اسلامی نگرانکننده باشد. زیرا دوبی دارد به مرکزی برای فعالیتهای غرب برای کمک به مخالفان حکومت جمهوری اسلامی تبدیل میشود. وزارت امورخارجه آمریکا قصد دارد ده دیپلمات ویژه به دوبی اعزام دارد که کار آنها از جمله کمک به مخالفان رژیم جمهوری اسلامی خواهد بود.
سان میافزاید هر چند موسسه اسناد حقوق بشر ایران در دانشگاه ییل و مرکز مقاومت غیرخشونتآمیز مدنی مطالب خود را معمولا در دسترس همگان میگذارند و در باره منبع کمکهای مالی خود هم پردهپوشی نمیکنند، دو سمیناری که بهار گذشته در دوبی برپا شده بود، مخفی نگه داشته شد، و برگزارکنندگان اسامی شرکت کنندگان در آنها را منتشر نکردند تا از خطر دستگیری آنها در ایران جلوگیری کنند.
خانم مورا جانسن Mora Johnson مدیرعامل مرکز اسناد حقوق بشر ایران در دانشگاه ییل گفت به زندان افتادن اشخاص به خاطر شرکت در سمیناری که راههای ثبت صحیح موارد نقض حقوق بشر را درس میدهد واقعا تاسف بار است.
آقای اکرمن از جمله تهیهکنندگان فیلم مستند Bring Down the Dictator است در باره سازماندهی انقلاب مخملی که در صربستان به سقوط قصاب بلگراد اسلوبودان میلاسوویچ منجر شد.