رادیو فردا 30/6/1383
نهادهاي مستقل مدافع حقوق بشر و حقوق مدني در ايران، از نهادهائی که نمایندگان آنها با هیات اعزامی کمیسیون حقوق بشر اتحادیه اروپا دیدار کردند گرفته تا آنها که به دیدار با هیات فراخوانده نشدند، از نتايج سفر این هیات به تهران راضي به نظر نمي رسند. عمادالدين باقي، رئيس انجمن دفاع از حقوق زندانيان در ايران، در مصاحبه با رادیوفردا می گوید متاسفانه هیات هائی که به ایران می آیند، با نهادهای مستقل و غیردولتی حقوق بشر تماس نمی گیرند. محمد علي دادخواه، سخنگوي کانون مدافعان حقوق بشر، می گوید قصد داشت در باره احضار و دستگیری نویسندگان و دانشجویان صحبت کند، ولی از او برای ملاقات با هیات دعوت نشد. فريده غيرت، عضو اصلي هيات مديره کانون وکلای مرکز، در مصاحبه با رادیوفردا می گوید دیدار نمایندگان کانون وکلا با اعضای هیات جنبه تشریفاتی داشت.
ليلي صدر (راديو فردا): نهادهاي مستقل مدافع حقوق بشر و حقوق مدني در ايران از نتايج سفر هيات اعزامي کميسيون اتحاديه اروپا راضي به نظر نمي رسند. هم فعالاني که نهادهايشان با هيات ياد شده ملاقاتي نداشته اند ابراز نارضايتي مي کنند، هم آنهايي که با اين هيات ملاقات داشته اند. امير مصدق کاتوزيان در گزارشي در اين زمينه با اعضاي سه نهاد مدافع حقوق بشر و حقوق مدني در ايران گفتگو کرده است.
امير مصدق کاتوزيان (راديو فردا): به نظر مي رسد اين بار هم سفر هيات اعزامي کميسيون اتحاديه اروپا به ايران که عهده دار وظيفه بررسي وضعيت حقوق بشر در ايران است، کانونهاي مستقل دفاع از حقوق بشر و حقوق مدني در ايران را راضي نکرده است. برخي از فعالان ايراني از عدم برگزاري ملاقات ميان نمايندگان نهادهايشان با هيات اعزامي کميسيون اتحاديه اروپا شکوه مي کنند. از جمله عمادالدين باقي، رئيس انجمن دفاع از حقوق زندانيان در ايران.
عمادالدين باقي: پيش از اين که سفر هيات حقوق بشر اتحاديه اروپا به ايران صورت بگيرد، از دو کانال تماسي گرفته شد با بنده و اطلاع دادند قرار است اعضاي هيات در سفري که خواهند داشت ملاقاتي هم با ما داشته باشند در مورد وضعيت زندانيان. علاوه بر آن آقاي دايک از مقامات ارشد سازمان عفو بين الملل هم در گفتگويي که با راديو فردا داشتند اعلام کرده بودند که چنين ملاقاتي صورت خواهد گرفت و اسامي هم که ذکر کرده بودند، اسم بنده، خانم عبادي و آقاي سلطاني ملاقات مي کنند، اما تا الان چنين ملاقاتي صورت نگرفته. در جلسه ديدار با کانون وکلا آقاي سلطاني اشاره مي کنند به يکي از اعضاي هيات که شما چرا با NGO هاي مستقل حقوق بشري ديداري نکرديد. آنها اسامي نهادهايي را ذکر کردند، آقاي سلطاني پاسخ مي دهند اينهايي که شما نام برديد نهادهاي دولتي هستند. آيا براي مثال با کانون مدافعان حقوق بشر هم ديدار کرديد؟ پاسخ مي دهند که اگر طرف ايراني ما اجازه مي داد ما بسيار خوشحال مي شديم. يعني اين که اينها ملاقاتشان با نهادهاي حقوق بشري مستقل در ايران تابع توافقي است که با حکومت ايران دارند و اگر حکومت ايران موافق نباشد اين ملاقات فقط با نهادهاي دولتي يا GO ها و نه NGO ها صورت مي گيرد که البته اين هم مفيد است، اما واقعا اين پرسش وجود دارد که در اين صورت اينها چگونه مي خواهند از وضعيت حقوق بشر در ايران اطلاع روشن و درستي پيدا کنند و در مورد آن موضع گيري کنند و از حقوق بشر دفاع کنند. ذيصلاح ترين نهادها و ارگانها براي بررسي و ارزيابي وضعيت حقوق بشر در ايران اين NGO هاي مستقل حقوق بشري هستند، ولي متاسفانه اين هياتهايي که به ايران مي آيند، روابطشان شبيه روابط بين دولتها است.
ا . م . ک : محمد علي دادخواه، سخنگوي کانون مدافعان حقوق بشر در ايران نيز از اين که نمايندگان اين کانون نتوانستند ارزيابي خود را از وضعيت حقوق بشر در ايران با هيات اعزامي کميسيون اتحاديه اروپا در ميان بگذارند ابراز ناخشنودي مي کند.
محمد علي دادخواه: متاسفانه آنها تا اين زمان ملاقاتي با ما برقرار نکردند و با وجود تماسهاي مکرري که با آنها داشتيم، در اين خصوص هيچ اقدام مثبتي از آنها ما نديديم.
ا . م . ک : با توجه به اين که قبلا اعلام شده بود امروز روز آخر سفر هيات اعزامي حقوق بشر اتحاديه اروپا به ايران است، آيا فکر مي کنيد که تماسي با شما تا پايان امروز گرفته خواهد شد يا نه.
محمد علي دادخواه: من فکر نمي کنم چون تا آخر اين لحظات ديشب که همکاران ما با اينها تماس گرفتند حتي شماره گذاشتند که تماس بگيرند، هيچ تماسي برقرار نشد.
ا . م . ک : اگر قرار بود که ملاقاتي صورت بگيرد شما چه حرف عمده اي داشتيد براي گفتن؟
محمد علي دادخواه: ما اعتقاد داريم در يک جامعه تکثرگرا بايد به خلاقيتها، استعدادها و اصولا حقوق آن جامعه توجه وافق بشود و نهايتا ظرفيتهاي هر کدام از اين قوا را بسنجند و بر مبناي آن اظهار نظر کنند و به حمايت از استعدادها بپردازند. متاسفانه فعلا مي بينيم بسياري از کساني که در رشته واقعي خودشان مانند سينماگرها اقدام کردند، مورد اهانت و بي مهري واقع شدند. بسياري از نويسندگان همينطور، زندانيان سياسي حاکي از اين موارد است، احضار دانشجويان گوياي همين مطلب است. ما مي خواستيم اين مطالب را مطرح کنيم که متاسفانه رخ نداد.
ا . م . ک : در حالي که محمد علي دادخواه و عمادالدين باقي از اين گله دارند که ملاقاتي ميان نمايندگان نهادهاي غير دولتي مدافع حقوق بشر و دفاع از حقوق زندانيان در ايران و هيات اعزامي کميسيون اتحاديه اروپا صورت نگرفته، فريده غيرت، عضو اصلي هيات مديره کانون وکلاي ايران از نتيجه ديدار روز شنبه نمايندگان کانون با آن هيات ابراز نارضايتي مي کند.
فريده غيرت: من اين را بيشتر يک ملاقات تشريفاتي مي ديديم و ديدم و نتيجه اي را که برخي از اعضاي هيات مديره مانند من مي خواستيم آنطور گرفته نشد. ما قبلا هم برخي از مقامات مثل ژوانه، آقاي ليگابو اينها آمدند در ايران در حضور خبرنگاران هم ما با آنها مطالبي را گفتيم و مصاحبه کرديم، در گزارشهايشان هم آمد. اين نوع ملاقاتي که روز شنبه دست داد خيلي جنبه تشريفاتي داشت.
ا . م . ک : زمان ملاقات بعدي هم تعيين شد؟
فريده غيرت: نخير اعلام نشده.
ا . م . ک: پيش از ملاقات ميان نمايندگان کانون وکلاي ايران با هيات اعزامي کميسيون اتحاديه اروپا مسئولان نهادهاي بين المللي مدافع حقوق بشر از جمله عفو بين الملل و فدراسيون جوامع جهاني دفاع از حقوق بشر ابراز نظر کرده بودند که ملاقات ميان نهادهاي مستقل و غير دولتي مدافع حقوق بشر و حقوق مدني در ايران با نمايندگان هيات اعزامي يادشده کميسيون اتحاديه اروپا مي تواند نتايج مثبتي براي پيشبرد حقوق بشر در ايران در بر داشته باشد.