• بگرد
  • بازیابی گذرواژه

هاله اسفندیاری، قربانی تنش روابط ایران و آمریکا


راديو فردا جمعه 28 اردیبهشت 1386
سعيده هاشمی
بازپرس پرونده هاله اسفندياری نه تنها با درخواست ملاقات وکلا با وی موافقت نکرد، بلکه اعلام کرده که هاله اسفندياری گفته است وکيل نمی خواهد. شیرین عبادی، وکیل خانم اسفندیاری، اين شيوه دادگاه انقلاب جمهوری اسلامی، را مغایر قانون می داند و عمالدین باقی، هاله اسفندياری و برخی از نهادهای حقوق بشری در ايران را قربانی روابط پر تنش ميان ايران و آمريکا ارزیابی می کند.
پس از آنکه قوه قضاييه ايران اعلام کرد که دليل بازداشت هاله اسفندياری «اقدام عليه امنيت ملی» است، شيرين عبادی، عبدالفتاح سلطانی و محمد سيف زاده از سوی کانون مدافعان حقوق بشر به عنوان وکيلان هاله اسفندياری انتخاب شدند.
شيرين عبادی برنده جايزه صلح نوبل و بنيانگذار کانون مدافعان حقوق بشر در گفت و گو با راديو فردا می گويد: «عبدالفتاح سلطانی و محمد سيف زاده ديگر وکلای هاله اسفندياری به شعبه ۱۴ بازپرسی ويژه امنيت مراجعه کردند و تقاضای ملاقات با وی و امضای وکالت نامه را ارايه دادند.»
بازپرس پرونده: «هاله اسفندياری گفته است وکيل نمی خواهد»
به گفته خانم عبادی بازپرس پرونده نه تنها اجازه ملاقات با هاله اسفندياری را رد کرد، بلکه اظهار داشت که «هاله اسفندياری گفته است وکيل نمی خواهد».
شيرين عبادی می افزايد: «اين گفته بازپرس پرونده در حالی است که مادر هاله اسفندياری می گويد که دخترش در تماسی تلفنی که با وی داشته از او خواسته است که برايش از کانون مدافعان حقوق بشر وکيل اختيار کند.»
هاله اسفندياری مديربخش خاورميانه در مرکز پژوهش های بين المللی وودرو ويلسون در آمريکا است و تابعيت امريکايی نيز دارد.
روز چهارشنيه ۲۶ ارديبهشت ماه سازمان عفو بين الملل ضمن اينکه هاله اسفندياری را زندانی عقيدتی ناميد، در مورد احتمال اعمال شکنجه و بدرفتاری با وی و حبس طولانی مدت او در سلول انفرادی ابراز نگرانی کرد.
به گفته سخنگوی قوه قضاييه ايران، هاله اسفندياری در بند ۲۰۹ زندان اوين و در اختيار وزارت اطلاعات قرار دارد.
به گفته شيرين عبادی زندانيان سياسی شرايط خاصی دارند و پس از دستگيری اجازه ملاقات با وکيل به آنها داده نمی شود.
«این شیوه برخورد دادگاه مغایر قانون است»
خانم عبادی می گويد اين شيوه دادگاه انقلاب جمهوری اسلامی، با قانون مغايرت دارد و «همواره مورد اعتراض ما بوده است.»
روز شنبه ۲۲ ارديبهشت ماه روزنامه کيهان در مقاله ای هاله اسفندياری را به جاسوسی برای آمريکا و اسرایيل متهم کرد.
شيرين عبادی اتهام های روزنامه کيهان را تکذيب می کند و می گويد: «پيشينه موکلم نشان ميدهد که او فردی ايرانی، مسلمان و علاقمند به پايداری کشورش است.»
عمادالدين باقی رييس انجمن دفاع از حقوق زندانيان در گفت و گو با راديو فردا اتهامات وارد شده به هاله اسفندياری را دارای شبهه هایی خواند و گفت: «هاله اسفندياری و برخی از نهادهای حقوق بشری در ايران قربانی روابط پر تنش ميان ايران و آمريکا در ارتباط با پرونده هسته ای ايران شده اند.»
آقای باقی، به سفرهای قبلی هاله اسفندياری به ايران در سال های گذشته اشاره می کند و می گويد: «خانم اسفندياری در تمام اين سال ها در اين موسسه کار می کرد اما پيش از اين هيچگاه مقامات قضايی و امنيتی او را احضار نکردند.»
«امکان دفاع برای هاله اسفندیاری فراهم نیست»
عمادالدين باقی همچنين به طرح اتهامات نسبت داده شده به هاله اسفندياری در روزنامه کيهان اشاره می کند و می گويد: «قبل از اينکه هاله اسفندياری محاکمه شود و جرمش مشخص شود، روزنامه ای دولتی به صراحت تعبير جاسوس را در مورد او به کار می برد و اين در شرايطی صورت گرفته که او قادر نيست ازخودش دفاع کند.»
هاله اسفندياری سال گذشته برای ديدار با مادر ۹۳ ساله خود به ايران رفت اما در دی ماه سال گذشته هنگامی که قصد خروج از ايران داشت توسط مردان مسلح متوقف و گذرنامه ايرانی و آمريکايی او به سرقت برده شد.
خانم اسفندياری به دليل نداشتن گذرنامه تا چند ماه نتوانست از ايران خارج شود و سرانجام در ۱۸ ارديبهشت توسط ماموران امنيتی دستگير شد.
بازداشت خانم اسفندياری موجی از واکنش ها توسط سازمان عفو بين الملل،ديده بان حقوق بشر و برخی ازمقام های آمريکايی ازجمله وزير امور خارجه اين کشور را در پی داشته است.
{فايل صوتي
راديو فردا:آقای عمادالدین باقی رئیس انجمن دفاع از حقوق زندانیان در گفتگو با رادیو فردا می گوید هاله اسفندیاری و برخی از نهادهای حقوق بشری قربانی روابط پر تنش میان ایران و آمریکا شده اند.عمادالدین باقی اعتقاد دارد در مورد اتهاماتی که به خانم اسفندیاری نسبت داده شده شبهاتی وجود دارد.
باقي:جريان خا صي كه مشكلاتي را براي كشور ايجاد كرده مي خواهد يك عده اي را قرباني كند وحالا هاله اسفندياري دارد قرباني همين ماجرا مي شود.شايد به دليل اتفاقات اخيريعني تند شدن روابط يا برخورد آمريكا وايران در ماههاي گذشته بر سر مسائلي هسته اي ايران است .به هر حال يكسري شبهات وجود دارد، در زماني این اتهامات را به خانم اسفندیاری وارد می کنند که بارها و بارها به ایران آمده، سال هاست در موسسه ویلسون کار می کرده و اگر قرار بود چنین اتهاماتی وارد شود طبیعتاً بایستی زودتر از اینها با او برخورد می کردند و مسئله دوم اینکه با فرض اینکه ما به این اتهامات نزدیک شویم،دليل ديگر سياسي و مشكوك بودن اين اتهامات همین است که فرض کنید بنده بدون اینکه هیچ ارتباطی با موسسه ویلسون و خانم اسفندیاری داشته باشم ولی در یک روزنامه دولتي متهم مي شوم كه ما با هم ارتباط داشته يا همكاري داريم.
راديو فردا:هاله اسفندیاری در سال گذشته برای دیدار با مادر 93 ساله اش به ایران رفت.اما در دي ماه سال گذشته زمانيكه قصد خروج داشت بوسيله مردان مسلح متوقف وگذرنامه هايش به سرقت برده شده و هاله اسفندياري كه تابعيت آمريكايي هم دارد تا چند ماه به دليل نداشتن گذرنامه ي ايراني نتوانسته از كشور خارج شود و سرانجام در هشتم ماه مي ،18 ارديبهشت، به دست ماموران امنيتي بازداشت شد.بازداشت خانم هاله اسفندياري بازتابي را در آمريكا برانگيخته و موجي از واكنشها را در پي داشته ،تاكنون علاوه بر وزير خارجه، هيلاري كلينتون و سناتورهاي دموكرات آمريكا خواستار آزادي او شده اند.}

نوشته شده توسط
عمادالدین باقی
دیدن همه یادداشت ها
گذاشتن پاسخ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

یک دیدگاه
  • سلام باغی
    ما که قابل نیستم البته اینجا ایهام داره (هم هادی را هم احمد را در بر می گیره البته نظر احمد آنست که ان بقر تشابه علینا )نظر بدهیم نظر شیرین جونت را برایت می فرستم ای اسوه فضلیت و تقوی ای فعال ثیاثی خستگی ناپذیر ای کسی که می خواهد امریکا اعلام کنه پول را به چه کسی میدهد
    شيرين عبادي، برنده جايزه صلح نوبل، در مصاحبه اي با روز از وضعيت پرونده موکل خود هاله اسفندياري سخن مي گويد. وي با اشاره به اتهام وارده بر خانم اسفندياري مبني بر همکاري با طرح هاي ضد امنيت ملي از طريق همکاري با بنياد اوپن سوسايتي، تاکيد دارد: “اوپن سوسايتي طبق اعلاميه خود که در واشنگتن پست نيز منتشر شده است، تاکيد دارد که از سال ها قبل با کسب موافقت دولت ايران به اين دولت کمک مالي مي کرده است.” عبادي در ادامه از اوپن سوسايتي مي خواهد براي اينکه موکلش را از زير بار اتهام سنگيني که متوجه او کرده اند بيرون بياورد، صراحتاً اعلام بکند “چه مبلغي را با مجوز رسمي در ايران خرج کرده و به چه مصرفي رسانده است، و اين پول از چه طريق در ايران پخش شده است.”
    در حالي که اعلام شده بود شما وکالت هاله اسفندياري را به عهده گرفته ايد، خبري منتشر شد که حکايت داشت مسوولان قضايي از انجام مقدمات اين کار جلوگيري کرده اند. اين جلوگيري با استناد به چه دليلي صورت گرفته است؟
    من طبق درخواست مادر، دختر و همسر خانم هاله اسفندياري وکالت ايشان را به عهده گرفتم و چون در آن هنگام در آمريکا بودم، کالت نامه به اتفاق همکارانم آقايان سيف زاده و سلطاني تنظيم شد. خانواده خانم اسفندياري اين وکالت نامه را به شعبه 14 بازپرسي مستقر در دادگاه انقلاب که پرونده آنجا بوده برده و خواسته اند که هاله اسفندياري را ببينند تا اين وکالت نامه را امضا کند. ولي مسوولان دادگاه با اين درخواست موافقت نکرده اند. سپس، خانواده درخواست کرده اند که اين وکالت نامه در زندان به ايشان ارائه بشود تا امضا کنند. بازپرس اين را هم اجازه نداده و ادعا کرده که خانم اسفندياري اظهار مي دارد که احتياج به وکيل ندارد.
    آيا ممکن است که اين ادعا صحت داشته باشد؟
    نه. اساسا به گفته خانواده اسفندياري، زندانيشان در تماس تلفني که با مادر پيرش داشته و مي خواسته خبر بازداشت خود را بدهد، اعلام کرده است که احتياج به وکيل دارد و تاکيد کرده که عبادي را به عنوان وکيل براي من بگيريد. اما آقاي بازپرس گفته اند اين حرف صحت ندارد. حال آنکه که موکل من يعني مادر خانم هاله اسفندياري مصرا مي گويند که دخترم درخواست داشته که من وکالت او را قبول کنم. به هر حال طبق قانون بازپرس حق ندارد به متهم تحميل بکند که چه وکيلي بگيرد يا نگيرد. من خودم را وکيل خانواده خانم اسفندياري مي دانم و بر همين مبنا هم به وظايف قانوني خودم عمل کرده و خواهم کرد.
    آيا گذشته از آنچه در رسانه ها منتشر شده، از موارد مشخص تر اتهامي ايشان اطلاعي داريد؟
    موارد حقوقي اتهام ايشان را ما هم نمي دانيم چيست. فقط از طريق بيانيه وزارت اطلاعات که چند روز قبل منتشر شد، متوجه شديم که ايشان متهم اند به اقدام عليه امنيت ملي و ضديت با حکومت و در اين ارتباط با بنياد “اوپن سوسايتي” معلق به جروج سروس ميلياردر معرفي آمريکايي هم ارتباط داشته اند.
    آيا اين نحوه اعلام اتهامات، قانوني است؟
    کار وزارت اطلاعات کاملا مخالف قوانين ايران است. تا متهمي محاکمه نشود و اتهامش ثابت نشود، حق ندارند که اتهامات او را به صورت علني اعلام بکنند. حتي صبر نکرده اند تا کيفر خواست صادر بشود و بعد وزارت اطلاعات وارد اين بحث بشود که کيفر خواست بر چه مبنايي صادر شده است.
    تصور مي کنيد به چه علت وزارت اطلاعات اتهام ارتباط با اوپن سوسايتي را مستندي براي اقدام عليه امنيت ملي اعلام کرده است؟
    اين سوالي است که دولت ايران بايد خود پاسخگوي آن باشد. بنياد اوپن سوسايتي طبق اعلاميه هاي خود که در واشنگتن پست نيز منتشر شده است، تاکيد دارد که از سال هاي قبل با کسب موافقت دولت ايران به اين دولت کمک مالي مي کرده است…
    در چه زمينه هايي؟
    در زمينه مبارزه با اعتياد و ايدز و همچنين کمک هاي خيريه به زلزله زدگان بم. بخشي از اين کمک ها که ناظر به مسائل بهداشتي از قبيل مبارزه با ايدز بوده از قبل از زمان زلزله بم شروع شده است. دولت ايران کاملا در جريان اين کمک ها بوده، چون خودش دريافت کننده آن ها بوده است. انتقال پول از آمريکا به ايران هم با مجوز دولت ايالات متحده آمريکا صورت گرفته است (چون به خاطر قوانين ناظر بر تحريم جمهوري اسلامي، انتقال پول به ايران احتياج به مجوز ويژه دولتي داشته است). در حقيقت همکاري اوپن سوسايتي با ايران، هم از سوي مقامات ايراني و هم از سوي مقامات آمريکايي به صورت قانوني بوده است و نه به صورت محرمانه.
    آيا حجم مالي اين همکاري مشخص است؟
    براي ما مشخص نيست. من مايلم از اوپن سوسايتي بخواهم براي اينکه موکل من را از زير بار اتهام سنگيني که به نا حق متوجه او کرده اند بيرون بياورد، صراحتاً اعلام بکند که چه مبلغي را با مجوز رسمي در ايران خرج کرده و به چه مصرفي رسانده است، و اين پول از چه طريق در ايران پخش شده است. من تصور مي کنم هيچ چيزي بهتر از شفافيت نمي تواند در اجراي عدالت موثر باشد. علتي ندارد که اوپن سوسايتي بخواهد چيزي را در اين ميان به اطلاع عموم نرساند.
    بازگشت به خود

In order to use the Instagram feature, please install and activate Meks Instagram Widget plugin .

نوشته شده توسط عمادالدین باقی