✍️ وقتی جنبش مهسا اوج گرفت و به یک تهدید جدی امنیتی تبدیل شد مسئولان بخش های مختلف سیاسی و نظامی و قضایی کشور می گفتند ما اعتراض را قبول داریم اما اغتشاش را قبول نداریم. حیرت انگیز، میزان بی ظرفیتی و ناشکیبایی اینان است که حتی نشست علمی را هم تحمل نمی کنند که نه شعاری و نه تظاهراتی در آن وجود ندارد. در پایان دیماه، مراسم سالگرد بازرگان در بنیاد فرهنگی مهندس مهدی بازرگان ممنوع شد که چند ده نفر در آن شرکت می کردند. امروز همایش علمی آیت الله منتظری و نهج البلاغه ممنوع شد.
در کشوری که قدرتمداری به جای شهروند مداری نشسته است، شهروندان و حقوق شهروندان پشیزی ارزش ندارد، آنچه مهم است و باید رعایت شود فقط مصلحت قدرت است اما نمی فهمند که این قدرت، بدون پشتوانه شهروند، سست و بی بنیاد خواهد بود و آنچه مصلحت قدرت می دانند، مفسده قدرت است و گویی حتی صلاح و فساد خود را هم تشخیص نمی دهند.
با چنین نگاهی، افرادی بر کرسی های موقت قدرت تکیه زده اند که به راحتی با یک تلفن از عادی ترین حق شهروندان ممانعت می کنند و اهمیتی نمی دهند که ماهها برنامه ریزی، جلسه و هزینه ها برای برگزاری یک نشست و صدها ساعتی که محققان و نویسندگان برای نوشتن مقالات علمی صرف کردهاند همه با یک تصمیم لحظهای و پوشالی به باد میرود و شهروندان فرهیخته زیادی به این طریق مورد اهانت و هتک حرمت قرار میگیرند و هیچ مرجعی برای رسیدگی به این ظلم و جبران خسارت های وارد شده وجود ندارد.
چندماه پیش تصمیم به برگزاری سلسله نشست های علمی با محوریت اندیشه ها و آثار علمی آیت الله منتظری اتخاذ شده بود اما در پی شکل گیری اعتراضات مردم، بیت آیت الله منتظری با برگزاری نشست ها موافق نبودند و می گفتند در شرایطی که مردم عزادار و رنجور و متألم هستند ممکن است تصور کند برگزاری نشست های علمی به معنای بی تفاوتی و بی اعتنایی به دردهای آنان است اما از آنجا که برگزارکنندگان نشست، خود از دردمندان و جمعی از شاگردان مرحوم آیت الله منتظری بودند با این استدلال که این همایش از سوی شاگردان است نه از سوی بیت آیت الله منتظری و چنین انتقادی را متوجه آنها نخواهد کرد و اینکه حتی در همین شرایط دانشگاه ها و مدارس دایر هستند و بخاطر این وضعیت اسفبار و دردناک، پژوهش و تحصیل تعطیل نمی شود به کار خود ادامه دادند. با این حال برای اینکه این همایش علمی با دردهای مردم بیگانه نباشد برای اولین همایش، کتاب شرح نهج البلاغه در نظر گرفته شد که در آن به مباحث حقوقی و آیین زمامداری و حکمرانی خوب هم پرداخته شده است. تمام ملاحظات و احتیاطات برای اجتناب از برانگیختن سوءتفاهمات و نگرانی های امنیتی و حکومتی هم رعایت شد و حتی فراخوان عمومی هم صورت نگرفت و دعوت به نگارش مقالات از طریق انتخاب افراد و دعوت مستقیم از آنان انجام شد.
به رغم همه این ملاحظات، درست در آستانه برگزاری این همایش علمی که قرار بود پنجشنبه یازدهم اسفند برگزار شود از طرف شورای تامین استان گرفته تا سازمان تبلیغات و نهادهای امنیتی فعال شدند و نه تنها مخالفت خود را ابراز کردند بلکه با بیان اینکه امنیت نشست را تامین نمی کنند تلویحا نشان دادند که ممکن است گروه های فشار برای اخلال راه بیفتند.
کسانی که عظیم ترین رسانه های کشور را در انحصار خود دارند، از دهها شبکه انحصاری تلویزیونی و رادیویی تا چندین روزنامه و خبرگزاری دولتی و تریبون های نماز جمعه و مساجد و… اما آنقدر بخیل هستند که برگزاری یک همایش در یک سالن با حضور دویست- سیصد نفر را تحمل نمی کنند.
چقدر باید کم ظرفیتی و تنگ نظری وجود داشته باشد که حتی با وجود این حد از نابرابری رسانه ای باز هم اجازه برگزاری یک نشست را ندهند؟ با زبان بی زبانی می گویند نه اغتشاش را قبول داریم، نه اعتراض را و نه نشست علمی را. همه باید خفه شوید تا فقط ما یکه تازی کنیم!
این اتفاقات در تاریخ و در کارنامه گروهی که قدرت را در دست دارند ثبت و هیچگاه از پیشانی آنها پاک نخواهد شد زیرا هیچیک از آنها از این محدودیت ها و فشارهای اعلام تبری نجسته اند.
انتشار: پنج شنبه 11اسفند1401/ 2مارچ 2023 در اینستاگرام، فیس بوک، کانال تلگرام و توییتر نویسنده و بازنشر شده در شبکه های اجتماعی