پنجشنبه 13 آذر 1399

مرگ شیفته پیامبر آگاهی

عمادالدین باقی
روزنامه سازندگی ۵ شنبه ۱۳ آذر ۱۳۹۹
دکتر محمد ملکی گرچه همیشه عنوان اولین رئیس دانشگاه تهران بعد از انقلاب(در دولت بازرگان) را با نامش همراه می کنند اما این مسئولیت چندان دوام  نیاورد و در تیرماه ۱۳۶۰ بازداشت و ۵ سال را در زندان گذراند. در سال ۷۹ نیز همراه با عده‌ای از ملی-مذهبی‌ها بازداشت و ۶ ماه در حبس بود و بار دیگر درپی اعتراضات سال ۸۸ نیز شش ماه دیگر زندانی شد. از اینرو بیش از آنکه به عنوان شخصیت دانشگاهی اش شناخته شده باشد به کنشگری سیاسی اش شناخته شده است.
اولین بار او را در #روزنامه_خرداد دیدم، زمانی که جریده کیهان او را هوادار سازمان مجاهدین (البته در ادبیات کیهان: هوادار و عضو منافقین و کاندیدای منافقین) می خواند، در یادداشتی از او رفع تهمت کردم. دکتر ملکی به روزنامه آمد برای اینکه تشکر کند از اینکه بدون هیچ آشنایی و دوستی قبلی از او دفاع شده است. همین تشکر نشان می‌داد که از آن اتهامات و برچسب‌ها خشنود نبود و کیهان، فضایی را درست کرده بود که دیگران هم نسبت به او دچار واهمه شده بودند. پس از آن نیز از ایشان یادداشت هایی در روزنامه چاپ کردیم و شرایط برایش عادی تر شد. اقای کاظمیان که دبیرسرویس سیاسی شده بود نیز به او تعلق خاطر داشت و دیدارش با من به واسطه ایشان هماهنگ شد.
دکتر ملکی با وجود سالخوردگی اما سن کنشگری اش خیلی جوان بود و پرشور. گرچه او خود را جزو گروه ملی مذهبی ها می‌دانست اما مهمترین ویژگی کنشگری اش "تفرد" بود و در جمع هم بیشتر، فردی عمل می‌کرد. شاید یک دلیلش سن و سابقه و تجربه بود که در جمع جوانتر ها به او موقعیت متفاوتی می بخشید و دلیل دیگرش هم نوع نگاهش بود.
او کتابی در دفاع ازحقوق مردم فلسطین نوشت و تا آخر هم بر همان عقیده بود. ویژگی دیگر شادروان دکتر محمد ملکی، دینداری بود. گرچه به خاطر مواضع  رادیکالی که در مورد حکومت مستقر داشت برخی افراد تصور دیگری از او داشتند اما مسلمانی آنقدر برایش اهمیت داشت که یکی از کتاب هایش به نام "پیامبر آگاهی" کتابی است که تاریخ زندگی پیامبر را از زمان نزول وحی تا رحلت پیامبر و حوادثی که در طول این دوران رخ داده است، همه را به نظم درآورده است و از ابلاغ ولایت علی ابن ابیطالب(ع) به عنوان مهمترین رویداد و اکمال دین سخن گفته است.
در مرخصی ام از زندان در سال ۱۳۸۱ برای دیداری به منزل ما آمد. بهترین هدیه ای که از دست او دریافت کردم همین کتاب #پیامبر_آگاهی بود که با نکته آموزنده اش برایم یادگاری نوشته بود. او در این کتاب جامعه اسلامی را از زبان پیامبر اینگونه ترسیم می کند:
گفت: باید ساخت شهری آن چنان
تا شود "شهر نمونه" در جهان
شهر آزادی و آگاهی و داد
شهرآبادی و ایثار و وداد
شهر ایمان، شهر تقوا، شهر جود
شهر مردان و زنانِ در سجود
شهر مهر و مهربانی، شهر نور
شهر شادی و نشاط و شهر شور
شهردانش شهر بینش، شهر علم
شهر عفو و شهر بخشش، شهر حلم
خلق و برپایی شهر علم و دین
پایگاهی می‌شود در این زمین
گر هدف باشد صدور انقلاب
راه این است و دیگر ره ها سراب
دکتر #محمد_ملکی سرانجام پس از عمری پرفرازونشیب و رنج و امید و استواری، شامگاه یازدهم آذر ۱۳۹۹ در سن ۸۷ سالگی«جان خود بر سفیر حق سپرد». این آخرین عبارتی است که برای وفات پیامبرش در کتاب نوشته است.
خدایش رحمت کند
کانال گفتار های باقی
https://t.me/emadbaghi
اینستاگرام
https://instagram.com/emadeddinbaghi
وبسایت
www.emadbaghi.com