جمعه 30 آبان 1399

رسانه ها در خط مقدم

#عمادالدین_باقی
روزنامه سازندگی ش ۸۰۵ شنبه ۱ آذر ۱۳۹۹ ص ۱و۲
در این نوشته به هیچ وجه نمی خواهم از قدر و ارزش پزشکی و نقشی که پزشکان در نجات جان انسانها داشته و دارند بکاهم اما از منظر جامعه شناختی اگر متغیر مستقل و وابسته ای را فرض کنیم با تجربه ذهنی می توان به نقش عواملی پرداخت که گاهی اهمیت شان کمتر از پزشکی نیست. برای مثال اگر شما به ماجرای #مرگ_سیاه در اروپا و مسئله وبا در ۱۲۷ سال پیش ایران و آسیا نگاه کنید و وسعت تلفات آن را بنگرید به سادگی می توان قضاوت کرد که اگر همین ویروس کرونا صد سال پیش ظاهر شده بود شاید نیمی از جمعیت جهان را نابود می‌کرد و مرگ سیاه در برابر آن کوچک شمرده می‌شد.
طاعون یا مرگ سیاه در سال‌های ۱۳۴۷ تا ۱۳۵۱ میلادی نیمی از جمعیت اروپا را نابود کرد و در ایران هم گفته شده که یک‌سوم جمعیت را ازبین برد.
در بهار ۱۹۱۸ تا تابستان ۱۹۱۹، هم #آنفولانزای_اسپانیایی  ۵۰۰ میلیون نفر (یک‌سوم جمعیت جهان) را مبتلا و بین ۱۷ تا ۵۰ میلیون نفر را کشت. در همه‌گیری ۱۲۷ سال پیش در ایران هم نوشته اند که در کوچه و خیابان اجساد همچون تلی بر هم انباشته شده بودند.
پرسش این است که چرا با وجود گذشت نزدیک به یکسال از همه گیری کرونا چنین نشده است؟
برخی از زاویه دیگری نگاه می کنند و وقتی میزان تلفات و مبتلایان کرونا را و از سوی دیگر هم حجم توجه رسانه‌های جهانی را می نگرند، می‌گویند که رسانه ها دارند بزرگنمایی می کنند و ایجاد التهاب می نمایند و یا می‌گویند چرا وقتی که آنفولانزا هم همین مقدار تلفات گرفته اما رسانه های جهان اینقدر که درباره کرونا بلوا می‌کنند درباره آنفولانزا نمی‌کنند؟ اما به این توجه ندارند که اگر این ادعا که یکبار هم ترامپ مطرح کرد درست باشد، برابری تلفات کرونا با آنفولانزا به دلیل نقش رسانه است و گرنه کرونا دست کم نیمی از جمعیت جهان را نابود می کرد.
با توجه به فشردگی ارتباطات(برخلاف چنددهه پیش) و امکان نقل و انتقال و جابجایی های سریع در مقیاس جهانی که میلیون ها نفر روزانه از قاره ای به قاره دیگر می روند، کرونا باید نسبت به همه گیری های گذشته تلفات میلیاردی می گرفت، اما چنین نشد زیرا رسانه ها به ویژه شبکه های اجتماعی با بالا بردن حساسیت جامعه و افکار عمومی و بردن آموزش لحظه به لحظه مقابله با ویروس و روش های بهداشتی در درون خانه ها از طریق همین رسانه های سلولی سبب شدند که نقش کشنده و ویرانگره کرونا مهارشود طوری که می‌توان گفت، نه 100 سال پیش حتی ۳۰ سال پیش و قبل از ظهور شبکه های اجتماعی هم اگر کرونا آمده بود با وجودی که عصر رسانه و انفجار اطلاعات بود اما در غیاب شبکه های اجتماعی بازهم وسعت تلفات بسیار بسیار بیشتر بود.

کانال گفتار های باقی
https://t.me/emadbaghi
اینستاگرام
https://instagram.com/emadeddinbaghi
وبسایت
www.emadbaghi.com